Friday, September 12, 2008

Belize

Begin augustus kwam Jeanette naar Houston en zijn na twee dagen Houston naar Belize gevlogen. Daar vervolgens twee weken rond getrokken, erg leuk, was een super vakantie, lekker veel afwisseling. We vlogen op Belize City dat op maar 2.5 uur vliegen van Houston ligt, ideaal. Daar 2 nachten gebleven. In Belize City was weinig te beleven en hebben we ons vooral bezig gehouden met het bezoek aan banken omdat er geen geld uit de automaat kwam toen Jeanette geld pinde, beetje vervelend dus. Vanuit Belize City met de bus richting het zuiden gereisd. Hemelsbreed een afstand van misschien 100 km waar we bijna 8 uur hebben gedaan, absurd. Ten eerste stopt die bus OVERAL waar maar iemand langs de kant van de weg staat, ten tweede waren de wegen niet je-van-het en vervolgens blijkt de tijdelijke brug weggespoeld te zijn die ochtend vanwege zware regenval dus moesten we met kano's oversteken waardoor het allemaal nog langer duurde. Maar eindelijk bereikten we dan het einddoel, Placencia, een leuk plaatsje op een schiereiland en een hele relaxte kamer met uitzicht op zee. Van daaruit met een Maya gids een beetje door de jungle gewandeld, was wel erg leuk en hij vertelde allemaal hele interessante dingen over alle bomen en planten die er in de jungle groeien. En natuurlijk aan het strand gelegen.
Vanuit Placencia met de bus richting het binnenland gegaan. Gelukkig was de brug weer hersteld en hebben we vanaf Belmopan een taxi genomen dus het ging iets sneller, deze keer. Onderweg kwamen we hier en daar Mennonieten tegen, heel raar om die te zien, die leven dus nog min of meer in Middeleeuwen met paard en wagen en dragen hoeden. In de buurt van San Ignacio in een super relaxte jungle lodge overnacht, heel rustgevend. Van daaruit een dagje naar Caracol geweest, een van de vele oude Maya nederzettingen, heel erg indrukwekkend. Verder vooral heel erg rustig aan gedaan, beetje lezen, biertjes wezen drinken in de dorpskroeg en tuben, dat was helemaal relaxt, met een binnenband over de rivier dobberen.
Na een paar nachten verder gegaan naar Guatemala, Flores en vandaar uit naar Tikal geweest, dat was ooit het centrum van het rijk van de Maya's. Ook weer heel erg indrukwekkend maar na twee van dat soort Maya oorden gezien te hebben, ben ik er wel klaar mee;-)
Vanuit Guatemala in een ruk terug naar Belize City, dat was ook weer een lange dag. Om 6 uur vertrok de bus en ik denk dat we om 3 uur 's middags goed en wel op Cayo Caulker, een eiland voor de kust van Belize aankwamen. Dat was super, een hele goeie relaxte afsluiting van de vakantie. Beetje snurkelen (en da's geen typo, zo spreken al die rasta's het uit, erg grappig), strand, super gegeten, rasta's, dansen, overal reggaemuziek en zon natuurlijk;-)) Het snorkelen was erg mooi, met een zeilboot naar het rif gezeild en daar tussen de visjes gezwommen. Roggen, zusterhaaien, heel veel gekleurde visjes, barracuda's, snapper (ook erg lekker), schildpadden en een morene gezien, die was heel erg eng.
En na drie nachten op het eiland weer terug naar Belize City om de volgende dag het vliegtuig terug naar Houston te pakken.


De oversteek

Placencia

De veranda van het hotel in Placencia, met uitzicht op zee.

Caracol in Belize

Een van de piramides van Tikal, Guatemala

Uitzicht vanuit het hotel op het meer van Peten in Flores.


Donkere lucht boven Flores

Nog een keer het meer van Peten

Cayo Caulker, het hotel had een privé steiger.


Mouthy, de fietstaxi chauffeur die we later in de kroeg tegen kwamen en die vervolgens een soort van chaperonne van ons werd.


No comments: