Tuesday, September 16, 2008

En nog meer Ike

Heel veel omgevallen bomen in de rijkere delen van Houston. Maar gelukkig hebben die heel veel Mexicaanse tuinmannen in dienst om de rommel op te ruimen;-)

Elektriciteitskabel getroffen door omgevallen bomen. Behalve in het downtown gebied heeft Houston overal elektriciteitskabels boven de grond lopen. Veel van die kabels zijn natuurlijk getroffen met als gevolg miljoenen mensen zonder stroom. Ook veel van de pompstations zitten zonder stroom met als gevolg geen stromend water meer. Als uiteindelijk het water weer terug is, is het vaak niet drinkbaar doordat het vervuild geraakt is door de vele overstromingen. Mensen wordt aangeraden het water te koken voordat ze het drinken ''until further notice''.

Grote delen van de stad hadden te maken met overstromingen.


The bayou, normaal bijna droog, nu vol met water. Ike was achteraf niet een hele natte orkaan, de regenval viel mee. Ik heb verhalen gehoord over orkaan Alicia in de jaren 80 die in sommige gebieden 1 meter (!!) regen veroorzaakte. De dag na Ike echter heeft het zo vreselijk geregend dat veel laag gelegen gebieden weer overstroomden.

Een lange rij voor een van de weinige cafe's die open waren gister. De stad heeft allemaal kleine eilandjes waar er nog of alweer stroom is en daar stroomt vervolgens iedereen naar toe voor een maaltijd of een kop koffie.

En lange rijen voor de tankstations die open zijn. Toch verbaast het me nogal dat mensen benzine nodig hebben, blijkbaar was niet iedereen even goed voorbereid. Overal langs de highway seinen borden dagen van tevoren: "hurricane is forming in Gulf, fill up your tank" Hetzelfde geldt voor water, overal staan mensen in de rij om water en ijs te kopen. IJs kan ik nog begrijpen maar water, dat heb je toch gewoon al lang in huis gehaald van tevoren. Misschien dachten veel mensen dat het wel los zou lopen, net zoals ''toen'' met Rita, 3 jaar geleden toen de hele stad evacueerde en mensen vervolgens 36 uur vast kwamen te zitten in het verkeer en met lege benzinetank en vervolgens Rita mijlen verder aan land komt en Houston nergens last van heeft.


A dark spooky City. Wel een vreemde ervaring om in een totaal donkere stad te zitten. Op deze foto genomen vanuit m'n raam is behoorlijk donker. 's avonds door de stad heen rijden is heel bijzonder zonder licht en zonder stoplichten dus bij elke kruising moet je stoppen. En het is ook een beetje een eng idee, alle hekken van m'n gebouw waren gewoon open en vervolgens zijn de gangen pikdonker maar goed, gelukkig is sinds vandaag de stroom er weer en heb ik weer stromend water dus alles is weer normaal, hier ten minste want er zitten nog heel veel mensen zonder stroom. Op de radio worden continu adressen doorgegeven van supermarkten en tankstations die open zijn. Wat verder echt een geluk bij een ongeluk is, is dat het weer heerlijk koel is, we hebben een koufront vanuit het noorden. Koel voor Houston begrippen, natuurlijk. Sinds eergister is het overdag niet warmer dan 28 graden en koelt het 's avonds af naar 18 graden dus de airco wordt tenminste niet zo gemist. Vorige week was het namelijk nog 35 overdag en 25 's nachts, dat is geen feest zonder airco, helemaal niet als je zoals ik onder het dak woont.

4 comments:

caspar said...

Zwaar bizar zeg!! mooi moment om je te wentelen in zelfmedelijden en heimwee naar nederland!?
t ziet er echt uit als een slagveld. of net als in een (amerikaanse) film.
kan me zelfs voorstellen dat het weer fijn is om naar je werk te kunnen.

Pauline said...

Heimwee heb ik al een tijdje, hoor. Maar nu dat het einde in zicht komt (nog een dike 3 maanden) is het ook wel een vreemd idee dat ik straks hier weg ga. Maar Ike was zeker bizar om mee te maken.

Wai said...

holy cow wat een foto's. Wat een ravage! Als ik dit zo zie is het nog een wonder dat je houten dakje erop bleef zitten zeg.
is alles weer normaal daar?

Pauline said...

ja, alles is weer redelijk normaal. er zitten wel nog steeds heel veel mensen zonder stroom en toen ik eergister 's avonds door Houston reed waren er toch best nog wat donkere stukken in de stad.